Migren Tedavisi

 

Migren tipi baş ağrıları toplumun %12’sini etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Kadınlarda görülme sıklığı 3 kat daha fazladır.

Migren, baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olup hastaların iş ve sosyal yaşamlarını ciddi oranda düşüren rahatsızlıklardan biridir.


Migren botoksu ise migrenin tedavisinde öne çıkan konforlu yöntemler arasında yer almaktadır. Clostridium Botulinum bakterisinin ürettiği Botulinum toksin yani halk arasında bilinen ismiyle botoks estetik uygulamalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Estetik uygulamalar sırasında hastaların migren ağrılarının azaldığını belirtmesi üzerine bu konuda araştırmalar genişletişmiş ve botoksun migren ağrılarına iyi geldiği belirlenmiştir. Migren botoksu migren ataklarını önlemede etkili bir tedavi olarak uzun zamandır kullanılmaktadır. Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hayal Ergin Toktaş, migren botoksu hakkında bilgi verdi.

Migren botoksu hangi hastalar için uygundur?

Migren botoksu migren tedavisinde yaygın olarak kullanılmakla birlikte her hasta için uygun olmayabilmektedir.

Migren botoksu tedavisi için hastanın ayda ortalama 2 ya da daha fazla migren atağı geçirmesi yada 10 günü aşan baş ağrısı yaşaması gerekmektedir. Yaşanan baş ağrılarının yaklaşık 8 gününün migren benzeri baş ağrıları olması önemlidir. Baş ağrısı ve mide bulantısı, baş ağrısı ile birlikte ışığa ve sese karşı hassasiyet, yaşanan baş ağrısının günlük yaşamı olumsuz etkilemesi migren belirtileri olarak sıralanabilir. Hastaların bu belirtileri ayda bir yaşaması da önemli bir migren belirtisidir.

  • Hamile kadınlarda migren botoksu uygulaması uygun değildir.
  • Aynı şekilde emziren kadınlarda da migren botoksu tedavisi uygulanmamaktadır.
  • 18 yaşın altındaki hastalarda migren botoksu tedavisi uygun değildir.
  • Bir takım kas hastalığı olana kişilerde migren botoksu tedavi amaçlı kullanılmamaktadır.

 

Sıklıkla alın ve şakak bölgesinden başlayan, tipik olarak tek taraflı, bulantı ve ışıktan rahatsız olma gibi bulguların da eşlik ettiği, tekrarlayan, zonklayıcı karakterde ve şiddetli baş ağrıları migren tipi baş ağrısı olarak isimlendirilir. Her 3 migren hastasından birisi, atak öncesinde “aura” olarak isimlendirilen ve 5-20 dakika kadar süren bir dönem geçirirler.
Migren tipi baş ağrılarının tedavisinde ilk olarak kahve, sigara ve alkol gibi tetikleyici etkenlerden uzak durmak gerekir. İlaç tedavisi olarak akut ağrı sırasında kullanılan ağrı kesiciler, akut dönemde kullanılan önleyici ilaçlar ve uzun dönemde kullanılan koruyucu ilaçlar sayılabilir.
Migren 4 tetik noktasından başlayabilir:İki kaşın arasından – bu tür hastalar kaşlarını çok çatarlar ve kaşlarının arasında genellikle derin bir çizgi vardır Şakaklardan Enseden Gözlerin arkasından, genizden
Migren cerrahisinin altında yatan mantık, tetik noktasındaki anatomik yapıları gevşeterek sıkışan siniri gevşetmek, böylelikle sinirin beyne gönderdiği tetikleyici sinyalleri ortadan kaldırmaktır. Cerrahinin işe yarayıp yaramayacağı önce mutlaka botox ile test edilir.Ağrı kaşların arasından başlıyorsa endoskop ile saçlı derideki kısa kesiklerden girilip kaşlar arasındaki kaslar kesilir ve çıkartılır,Ağrı şakaklardan başlıyorsa yine endoskop yardımı ile şakaklarda yer alan ince bir duyu siniri kopartılır,Ağrı enseden başlıyorsa ensedeki duyu sinirinin etrafındaki adale grubu kesilir ve çıkartılır,Ağrı gözlerin arkasından, burunun içinden başlıyorsa, önce BT çekilerek kıkırdak eğriliği ya da burun etlerinde büyüme olup olmadığı araştırılır. Varsa eğer deviasyon ameliyatı yapılarak eğri kıkırdak ve kemikler çıkartılır, burun etleri ufaltılır.